PODNEBNI TEK 2024

Vrtec Šentjur je kampanjo Podnebni tek načrtoval skrbno, zanetil je ogenj pri otrocih in njihovih starših , ter opozoril na hude podnebne spremembe, ki niso več tam nekje v svetu, ampak tukaj in zdaj!

Jutranji krogi so bili namenjeni pogovorom o ekologiji, kaj bi lahko spremenili v naši vsakodnevni rutini, da bi zmanjšali onesnaževanje, kako lahko sami prispevajo k temu, kako lahko vplivajo na svoje starše.

V ta namen smo napisali vabila, da se nam pri teku pridružijo tudi starši. Otroci so si okoli zapestja navezali modre trakove, ki so plapolali v vetru in opozarjali, da tečemo za naš planet.

Pri teku so sodelovale vse enote Vrtca Šentjur, torej 800 otrok in 140 strokovnih delavcev je teklo na 11 lokacijah po občinah in opozarjalo na problem podnebnih sprememb.

Katja Jagodič, vodja zgodnjega naravoslovja v Vrtcu Šentjur.

ŠTAFETNI TEK ZA NAŠ PLANET – Podnebni tek 2022

Na tisoče tekačev, kolesarjev in mornarjev se je pripravljalo na rekordno štafeto. Ti bodo skozi 7767 kilometrsko etapo, skozi 18 držav, predali štafetno palico, ki vsebuje podnebno sporočilo mladih k svetovnim voditeljem na konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah.

Podnebni tek bo potekal skozi številne države. Začetek teka bo v Veliki Britaniji, sledil pa bo skozi Francijo, Belgijo, Nizozemsko, Nemčijo, Avstrijo, Italijo, Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Črno Goro, Albanijo, Grčijo, Ciper, Izrael in se končal 6. novembra 2022 v Egiptu.

Tudi Vrtec Šentjur je izkazal svojo podporo in globoko spoštovanje našemu planetu, 19.10.2022 in se pridružil Podnebnem teku 2022. Sodelovali so otroci in vzgojiteljice  vseh enot Vrtca Šentjur. Iz odpadnega materiala so si izdelali štafetne palice in si  v teku predajali z močno sporočilo, da ohranimo naš planet čist! Mlajših skupinah, pa so posvetili dan z gibalnimi aktivnostmi na prostem.

Katja Jagodič

Enota Ponikva

V okviru mednarodnega dogodka »Čas se izTEKa – podnebni tek,« je skupen cilj ukrepati proti podnebnim spremembam, ohraniti  živalsko in rastlinsko pestrost smo v enotah naših vrtcev izvedli podnebni dan. Suvereno smo ugasnili vse luči in bili cel dan obsijani z dnevno svetlobo. Vsaka skupina je iz recikliranega oz. ekološkega materiala oblepila del svoje štafetne palice in znotraj oddelkov izpeljala dejavnosti na temo podnebnih sprememb.

Vsi otroci, tudi najmlajši in vsi vzgojitelji smo danes tekli za naš planet. Pokrili smo vsak kot našega vrtčevskega igrišča ter z bučnim navijanjem in spodbujanjem pričeli s štafetnim tekom ter predajanjem štafetne palice. Na globusu smo s celinami označili pot, ki jo bo prepotovala palica. Nato pa smo okoli vrtčevskih igral z rokami sklenili največjo živo verigo. Ekološka štafetna palica je potovala vse okoli, do vsakega posameznika. Tako je vsak otrok lahko začutil, da je pomemben del celote in da lahko s skupnimi močmi  dosežemo marsikaj.

Katja Lesjak

🌱🌿🌳🌼🌎 Enota Pešnica

Mesec april je v našem vrtcu, eko  mesec, saj dajemo velik poudarek okoljski vzgoji. Na enoti Pešnica smo načrtovali eko mesec, v katerem so sodelovali otroci, starši, stari starši in strokovni delavci.

Izvajale so se različne dejavnosti: izdelava papirja,  didaktičnih sredstev, korita za sajenje in saditev, čistilna akcija, urejanje okolice, gredic… Dajali smo poudarek na varčevanju z vodo, elektriko in uporabo brisač. Spoznali smo tudi eko himno in se posvetili eko branju.

 

OB DNEVU ZEMLJE IN VODE…

 

VKLJUČEVANJE OTROK V UREJANJE OKOLICE VRTCA – Otroci so bili vključeni v čistilno akcijo, kjer so sodelovali pri grabljenju listja, trave, pometanju mivke in prodnikov, pobiranju smeti na igrišču vrtca ter njeni okolici. Spoznavali smo različne materiale in odpadke, (ki jih ustvarimo v igralnici, doma …) in pravilno ravnanje z njimi. Seznanili smo se z različnimi koši za odpadke, ogledali ekološki otok in se ob tem  navajali na pravilno ločevanje odpadkov.

AKCIJA ZBIRANJA STAREGA PAPIRJA – Skupaj s starši in starimi starši so otroci prinašali star časopisni papir v zabojnik pred vrtcem. Seznanili smo se tudi s postopkom recikliranja odpadnega papirja.

 Zapisala eko koordinatorica Tatjana Svetelšek

Jabolko rdeče, hej!

Na našem igrišču v Loki raste jablana, ki je stara približno deset let. Že kar nekaj vzgojiteljic  in otrok, ki so obiskovali vrtec v teh letih, je jablano opazovalo in radovedno čakalo, kdaj bo obrodila prve sadove. Jablana pa je skromno rasla in nas pustila čakati. To pomlad je polno zacvetela, pa smo s strahom opazovali, kako bo pozeba spet uničila naša pričakovanja. Prišlo je poletje, odšli smo na počitnice in nanjo malce pozabili.  Ko pa smo se jeseni po mesecu dni zaprte enote vrnili med prijatelje, smo presenečeno ugotovili, da je naša jablana polno obrodila. Vsi smo bili navdušeni in že smo skupaj kovali načrte ter se odločili, da bomo letošnjo jesen posvetili jabolkom.

Skoraj ves mesec oktober je tema o jabolkih zaznamovala naše dejavnosti, tako pri mlajših kot starejših. Prepevali smo pesmi, se naučili deklamacijo in prebirali pravljici Jabolko in Mala miška in veliko rdeče jabolko. Izdelali smo didaktična sredstva in igre, jabolka šteli, razvrščali po barvi in velikosti. Jablana in jabolka so bila glavna motiva likovnega ustvarjanja. Uporabljali smo jih tudi pri vadbenih urah. Jabolka smo zaznavali z vsemi čutili, najbolj pa so se otroci razveselili kulinaričnih dejavnosti. Pripravili smo jesensko tržnico, kjer smo kupovali in okušali poleg kostanja in krompirja tudi sveža ter pečena jabolka. Iz jabolk smo naredili kompot in spekli okusni jabolčni zavitek. Povabili smo našega kuharja v vrtcu, ki je tudi oče deklice v skupini, da svoje znanje in izkušnje deli z nami in nam pomaga pri peki.

Jablana na igrišču je zdaj že odvrgla svoje liste in se pripravlja na zimo. Hvaležni smo ji, da nas je nagradila s svojimi sadovi, in upamo, da si bo nabrala novih moči in uspešno kljubovala vremenskim razmeram, da se bomo lahko z njenimi jabolki sladkali tudi prihodnja leta.

Dostopnost