ŠTAFETNI TEK ZA NAŠ PLANET – Podnebni tek 2022

Na tisoče tekačev, kolesarjev in mornarjev se je pripravljalo na rekordno štafeto. Ti bodo skozi 7767 kilometrsko etapo, skozi 18 držav, predali štafetno palico, ki vsebuje podnebno sporočilo mladih k svetovnim voditeljem na konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah.

Podnebni tek bo potekal skozi številne države. Začetek teka bo v Veliki Britaniji, sledil pa bo skozi Francijo, Belgijo, Nizozemsko, Nemčijo, Avstrijo, Italijo, Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Črno Goro, Albanijo, Grčijo, Ciper, Izrael in se končal 6. novembra 2022 v Egiptu.

Tudi Vrtec Šentjur je izkazal svojo podporo in globoko spoštovanje našemu planetu, 19.10.2022 in se pridružil Podnebnem teku 2022. Sodelovali so otroci in vzgojiteljice  vseh enot Vrtca Šentjur. Iz odpadnega materiala so si izdelali štafetne palice in si  v teku predajali z močno sporočilo, da ohranimo naš planet čist! Mlajših skupinah, pa so posvetili dan z gibalnimi aktivnostmi na prostem.

Katja Jagodič

Enota Ponikva

V okviru mednarodnega dogodka »Čas se izTEKa – podnebni tek,« je skupen cilj ukrepati proti podnebnim spremembam, ohraniti  živalsko in rastlinsko pestrost smo v enotah naših vrtcev izvedli podnebni dan. Suvereno smo ugasnili vse luči in bili cel dan obsijani z dnevno svetlobo. Vsaka skupina je iz recikliranega oz. ekološkega materiala oblepila del svoje štafetne palice in znotraj oddelkov izpeljala dejavnosti na temo podnebnih sprememb.

Vsi otroci, tudi najmlajši in vsi vzgojitelji smo danes tekli za naš planet. Pokrili smo vsak kot našega vrtčevskega igrišča ter z bučnim navijanjem in spodbujanjem pričeli s štafetnim tekom ter predajanjem štafetne palice. Na globusu smo s celinami označili pot, ki jo bo prepotovala palica. Nato pa smo okoli vrtčevskih igral z rokami sklenili največjo živo verigo. Ekološka štafetna palica je potovala vse okoli, do vsakega posameznika. Tako je vsak otrok lahko začutil, da je pomemben del celote in da lahko s skupnimi močmi  dosežemo marsikaj.

Katja Lesjak

🌱🌿🌳🌼🌎 Enota Pešnica

Mesec april je v našem vrtcu, eko  mesec, saj dajemo velik poudarek okoljski vzgoji. Na enoti Pešnica smo načrtovali eko mesec, v katerem so sodelovali otroci, starši, stari starši in strokovni delavci.

Izvajale so se različne dejavnosti: izdelava papirja,  didaktičnih sredstev, korita za sajenje in saditev, čistilna akcija, urejanje okolice, gredic… Dajali smo poudarek na varčevanju z vodo, elektriko in uporabo brisač. Spoznali smo tudi eko himno in se posvetili eko branju.

 

OB DNEVU ZEMLJE IN VODE…

 

VKLJUČEVANJE OTROK V UREJANJE OKOLICE VRTCA – Otroci so bili vključeni v čistilno akcijo, kjer so sodelovali pri grabljenju listja, trave, pometanju mivke in prodnikov, pobiranju smeti na igrišču vrtca ter njeni okolici. Spoznavali smo različne materiale in odpadke, (ki jih ustvarimo v igralnici, doma …) in pravilno ravnanje z njimi. Seznanili smo se z različnimi koši za odpadke, ogledali ekološki otok in se ob tem  navajali na pravilno ločevanje odpadkov.

AKCIJA ZBIRANJA STAREGA PAPIRJA – Skupaj s starši in starimi starši so otroci prinašali star časopisni papir v zabojnik pred vrtcem. Seznanili smo se tudi s postopkom recikliranja odpadnega papirja.

 Zapisala eko koordinatorica Tatjana Svetelšek

Jabolko rdeče, hej!

Na našem igrišču v Loki raste jablana, ki je stara približno deset let. Že kar nekaj vzgojiteljic  in otrok, ki so obiskovali vrtec v teh letih, je jablano opazovalo in radovedno čakalo, kdaj bo obrodila prve sadove. Jablana pa je skromno rasla in nas pustila čakati. To pomlad je polno zacvetela, pa smo s strahom opazovali, kako bo pozeba spet uničila naša pričakovanja. Prišlo je poletje, odšli smo na počitnice in nanjo malce pozabili.  Ko pa smo se jeseni po mesecu dni zaprte enote vrnili med prijatelje, smo presenečeno ugotovili, da je naša jablana polno obrodila. Vsi smo bili navdušeni in že smo skupaj kovali načrte ter se odločili, da bomo letošnjo jesen posvetili jabolkom.

Skoraj ves mesec oktober je tema o jabolkih zaznamovala naše dejavnosti, tako pri mlajših kot starejših. Prepevali smo pesmi, se naučili deklamacijo in prebirali pravljici Jabolko in Mala miška in veliko rdeče jabolko. Izdelali smo didaktična sredstva in igre, jabolka šteli, razvrščali po barvi in velikosti. Jablana in jabolka so bila glavna motiva likovnega ustvarjanja. Uporabljali smo jih tudi pri vadbenih urah. Jabolka smo zaznavali z vsemi čutili, najbolj pa so se otroci razveselili kulinaričnih dejavnosti. Pripravili smo jesensko tržnico, kjer smo kupovali in okušali poleg kostanja in krompirja tudi sveža ter pečena jabolka. Iz jabolk smo naredili kompot in spekli okusni jabolčni zavitek. Povabili smo našega kuharja v vrtcu, ki je tudi oče deklice v skupini, da svoje znanje in izkušnje deli z nami in nam pomaga pri peki.

Jablana na igrišču je zdaj že odvrgla svoje liste in se pripravlja na zimo. Hvaležni smo ji, da nas je nagradila s svojimi sadovi, in upamo, da si bo nabrala novih moči in uspešno kljubovala vremenskim razmeram, da se bomo lahko z njenimi jabolki sladkali tudi prihodnja leta.

Saditev drevesa v enoti Slivnica – kostanj

V četrtek 30. 9. 2021 smo v vrtcu Šentjur, enoti Slivnica sadili drevo kostanj, nam ga je podarila družba za prodajo in razrez lesa Montpreis Gospa Saša Aleksandra Robič, ki prihaja iz podjetja Montpreist nam je pomagala pri sami saditvi drevesa. Potek saditve je spremljala tudi gospa Silva Koželj podžupanja Občine Šentjur.

                                     

Pomoč otrok pri pripravi pripomočkov za sajenje in samega drevesa – kostanja.

Poslušanje pravljice z vsebino, kaj vse nam nudi gozd in kako zanj skrbeti. Sodelovanje otrok v diskusiji (podajnje svojega mnenja in razmišljanja).

Pričetek saditve.

Najprej smo fino zemljo pretresli v vedra.

V predhodno izkopano jamo smo nasipali fino zemljo …

…pri tem smo pomagali vsi otroci in vzgojiteljici

Ko je bilo v izkopani jami nasute dovolj fine zemlje, smo vanjo položili drevo kostanj. Poleg drevesa smo pritrdili v zemljo palico, ki bo kostanju nudila oporo ob rasti. Kostanj smo z vrvico pritrdili na palico.

Kostanj smo zasipali še z zemljo, ki je bila predhodno izkopana iz jame.

Za konec smo zemljo poteptali in utrdili z nogami. Tako smo uspešno zaključili saditev kostanja. Kostanj smo naslednji dan
poimenovali z imenom po izboru otrok – TIKI. Kostanj bomo zdaj mesečno spremljali. Njegovo rast, spreminjanje v letnih
časih,… in ga skrbno zalivali dokler se ne okrepi.

Pripravili: Špela Smuk in Karmen Jevšnik z otroki skupine 4 – 6 let

Manj plastike na grobovih

Že stara modrost pravi, da na mlajših svet stoji, zato je pri ekološki ozaveščenosti treba vzgajat mlajše rodove, v duhu dobre ekološke prakse,  vzgled družine in širše okolice na naše otroke.

Odpadna plastika, ki se ne reciklira, predstavlja vse večji ekološki in ekonomski problem. Samo v morju vsako leto konča do dvajset ton plastike, ki uničuje ekosistem, ogroža živalske vrste in povzroča škodo.

Poskušamo jim skozi igro in ekološke pravljice razvijati ekološko zavest. Kot vemo, da so otroci kritični sodniki in bodo hitro vplivali na ostale člane v družini, da bodo delovali zeleno.

Pomembno je, da se začnemo zavedati, nista pomembni količina in velikost sveč, ampak nekaj drugega, tisto kar ni vidno. Načelo “manj lahko pomeni več” je bolj prijazno za okolje in nas, uresničevati pa ga je treba v praksi, še zlasti, če za to obstaja možnost.

Sedaj v času, ki nam ogromno ponuja imamo  tudi različne bolj ekološke možnosti. Na grob lahko prinesemo cvetje, prižgemo lahko virtualno svečo, kupimo solarne ekološke sveče, ekološke papirnate sveče, lesene,  steklene sveče ali sveča narisana na kamnu.

V vrtcu Šentjur smo z otroki poslikali lesene kroge in izdelali lesene sveče. Otroke smo osveščale o alternativnih izdelkih in o prednostih uporabe. Vesele smo, da so bili odzivi staršev zelo pozitivni.

Katja Jagodič in Anja Slakan

 

Dostopnost