Na našem igrišču v Loki raste jablana, ki je stara približno deset let. Že kar nekaj vzgojiteljic  in otrok, ki so obiskovali vrtec v teh letih, je jablano opazovalo in radovedno čakalo, kdaj bo obrodila prve sadove. Jablana pa je skromno rasla in nas pustila čakati. To pomlad je polno zacvetela, pa smo s strahom opazovali, kako bo pozeba spet uničila naša pričakovanja. Prišlo je poletje, odšli smo na počitnice in nanjo malce pozabili.  Ko pa smo se jeseni po mesecu dni zaprte enote vrnili med prijatelje, smo presenečeno ugotovili, da je naša jablana polno obrodila. Vsi smo bili navdušeni in že smo skupaj kovali načrte ter se odločili, da bomo letošnjo jesen posvetili jabolkom.

Skoraj ves mesec oktober je tema o jabolkih zaznamovala naše dejavnosti, tako pri mlajših kot starejših. Prepevali smo pesmi, se naučili deklamacijo in prebirali pravljici Jabolko in Mala miška in veliko rdeče jabolko. Izdelali smo didaktična sredstva in igre, jabolka šteli, razvrščali po barvi in velikosti. Jablana in jabolka so bila glavna motiva likovnega ustvarjanja. Uporabljali smo jih tudi pri vadbenih urah. Jabolka smo zaznavali z vsemi čutili, najbolj pa so se otroci razveselili kulinaričnih dejavnosti. Pripravili smo jesensko tržnico, kjer smo kupovali in okušali poleg kostanja in krompirja tudi sveža ter pečena jabolka. Iz jabolk smo naredili kompot in spekli okusni jabolčni zavitek. Povabili smo našega kuharja v vrtcu, ki je tudi oče deklice v skupini, da svoje znanje in izkušnje deli z nami in nam pomaga pri peki.

Jablana na igrišču je zdaj že odvrgla svoje liste in se pripravlja na zimo. Hvaležni smo ji, da nas je nagradila s svojimi sadovi, in upamo, da si bo nabrala novih moči in uspešno kljubovala vremenskim razmeram, da se bomo lahko z njenimi jabolki sladkali tudi prihodnja leta.

Dostopnost