Tako kot vsako leto, smo v Vrtcu Šentjur v petek, 17. novembra 2023, v okviru dneva slovenske hrane obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk.
Dan slovenske hrane nas spodbuja k premisleku o našem načinu prehranjevanja, o tem, kakšno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo.
Hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, je bolj sveža in okusnejša, na kar nas opominja projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.
V Vrtcu Šentjur sodelujemo z lokalnimi pridelovalci in predelovalci hrane, ki nam dostavljajo kakovostne surovine, iz katerih v kuhinji skrbno pripravimo zdrave obroke za otroke. Naši lokalni pridelovalci so zanesljivi, zaupanja vredni dobavitelji in njihova pridelana oz. predelana hrana je visoko kakovostna, saj je njena pot od njive do krožnika otrok razmeroma kratka.
V Vrtcu Šentjur prehrani otrok namenjamo veliko pozornosti, saj le-ta predstavlja enega najpomembnejših dejavnikov za nemoten razvoj otroka in varovanje zdravja. Zavedamo se pomembnosti vlaganja v izobraževanja zaposlenih v kuhinji, ki s svojo strokovnostjo, zavzetostjo, natančnostjo, iznajdljivostjo in skrbnostjo, pripravljajo zdravo in raznoliko prehrano.
Vrtcu Šentjur vsako leto pripravimo teden slovenskih narodnih jedi. Letos smo to pripravili v tednu med 13. 11. in 17. 11. 23. Priprava slovenskih narodnih jedi je povezana z ohranjanjem kulturne identitete, lokalno dostopnostjo sestavin, dediščino, povezovanjem z naravo, družinskimi vrednotami ter promocijo turizma. Te jedi odražajo zgodovinske, kulturne in geografske značilnosti Slovenije, pripomorejo k ohranjanju tradicije in služijo kot način povezovanja skupnosti. Sestavine so pogosto lokalne in sezonske, kar prispeva k trajnostni praksi. Skozi pripravo in uživanje teh jedi se prenašajo zgodbe in vrednote ter ohranja bogata kulinarična dediščina za prihodnje generacije.
Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka se glasi: »Kruh za zajtrk – super dan!«.
Otroci so v tem tednu preko zgodb, pogovorov, igre, ustvarjanja, pokušanja spoznavali zdravo prehrano, pot od pridelka do izdelka, življenje na kmetiji… Zajtrk pa je šel resnično v slast vsem, od najmlajših do najstarejših.

Več najdete v galeriji.

Zapisala:
Barbara Kuhar, organizatorka prehrane v Vrtcu Šentjur

Dostopnost