V okviru Tedna tradicionalnih slovenskih jedi, smo v enoti Prevorje, v sodelovanju s šolo, povabili čebelarja, ki nam je povedal veliko zanimivih podatkov o pridelavi medu in o koristnosti čebel. Predstavil je čebelje proizvode in pripomočke, ki jih čebelarji uporabljajo, otroci pa so se posladkali z medenjaki.

Spoznavali smo lokalno in druge vrste sadja, jabolko smo tako podrobneje spoznali pri Tradicionalnem zajtrku. Otroci so si pripravili barvit sadni krožnik, kjer so pri rezanju z nožem, hkrati urili tudi ročne spretnosti.

Ker je bil v tem tednu tudi poudarek na mleku in mlečnih izdelkih, smo obiskali modernizirano kmetijo, kjer so nas prijazno sprejeli.  Ukvarjajo se s pridelavo mleka, otroci pa so lahko videli postopek molže z računalniško vodenim robotom, si ogledali živali na kmetiji in mlekarno. Ogledali pa smo si tudi čebelnjak.

V skupino smo povabili tudi zeliščarko, ki nam je predstavila nekaj zdravilnih rastlin iz našega okolja. Otroci so jih spoznavali z vsemi čutili, predvsem v krajši delavnici, kjer smo pripravili rastline za uporabo. Naredili smo čajni napitek, povabili učence in si pripravili čajanko ob prijetnem druženju.

 

Marica Gajšek, dipl. vzg.

Dostopnost