Preizkusili so se v sinhronizaciji odlomka animiranega filma Neverjetna zgodba o velikanski hruški, pri čemer so otroci neizmerno uživali ni končni9 izdelek je neverjeten in je presenetil tudi nas. Glas so posodili: Lili: mačka Miša, Taja: starec Glukoza, Svit: slonček Senbastijan. Poskusite in videli boste, da ni enostavno.

https://www.kinodvor.org/posodi-glas-junakom-filma/.

V tednu ljubiteljske kulture smo tokrat posvetili  vso pozornost najmlajši v družini umetnosti – filmu in dejavnostim povezanim z njim.

Otroci so si s pomočjo spletnih povezav PREDVSEM PORTALA CINEMINI, KI DELUJE POD OKRILJEM KINODVORA ogledali posnetke in spoznavali kako nastaja film, ANIMACIJE… Platforma je brezplačna in dosegljiva vsem, ki želijo najmlajšim ponuditi ustrezne in njim primerne dejavnosti. Platforma  je res urejena in dodelana, z natančnimi navodili, povezavami, gradivom.. in kot taka uporabna res vsakemu, ki se s tovrstnimi dejavnostmi srečuje prvič.

Otrokom smo omogočali  ogled kratkih filmov  https://cinemini-europe.eu/film-catalogue  preko platforme cinemini europe https://cinemini-europe.eu/  v skupnem uvodu v začetku tedna in med dejavnostim. Različne delavnice, ki so bile na voljo v kinu igrišče https://www.kinodvor.org/kino-igrisce/ so nas spodbudile k različnemu ustvarjanju. V vseh enotah so tako nastajale različne dejavnosti med katerimi so v ospredju kratke animacije z uporabo programa stop motion studio, ki je v osnovni verziji brezplačen in res enostaven za uprabo. Primer dejavnosti, navodila povezave najdete na letaku Konodvora z naslovom Animirani film, ki vas v nekaj korakih popelje v svet animacije https://www.kinodvor.org/wp-content/uploads/2019/05/animirani-film_web.pdf

Na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=2jCQgTntchA  imate natančna navodila v slovenskem jeziku za uporabo programa za animiranje StopMotion studio Naložite si ga lahko na telefon in boste lahko tako kot mi ustvarjali prve animacije skupaj z otroki.

V enem izmed oddelkov so ustvarjali animacijo »Ko igrače oživijo«. Otroci z veseljem vsakodnevno prinašajo svoje igrače, hkrati pa so bila to sredstva za ustvarjanje kratkih animacij. Tako so plišaste igrače »oživele« in nastali sta animaciji Muca Copatarica ter Miškin rojstni dan s prijatelji. Starejši otroci so ob temi promet  ustvarjali poučne »brick« animacije s sredstvi iz igralnice. Hkrati pa so se seznanjali o varnem vedenju v prometu. Nastajale so tudi individualne animacije, ko se je otrok želel sam preizkusiti v animaciji in se pod njo tudi s ponosom podpisal. Motivacija za animacije so bile tudi slikanice, k jih otroci obožujejo in tako je nastala animacija Naša ribica.

V zvočni ugibalnici https://www.kinodvor.org/zvocna-ugibalnica/ so otroci spoznavali kako je sestavljen film, poslušali zvoke posnetkov in si ogledali kratke animirane filme Ribica, Slon,… in najstarejši del kultnega črno belega filma Kekec, ki je bil motivacija za likovno ustvarjanje.

Poleg vsega tega so otroci še:

  • poslušali  glasbene pravljice, Izdelovali  slikogibe, kamere, fotoaparate, zabavne lučke,…
  • odšli v »vrtčevski kino« in namesto kokic jedli jabolčni čips, izdelovali kino vstopnice,
  • ustvarjali instrumente iz odpadne embalaže, plesno in likovno poustvarjali,
  • izdelali mini kino in se predstavljali drug drugemu v različnih vlogah,
  • poslikali majice z različnimi motivi in se z majicami vživljali v vloge igralcev, plesalcev . . . 

Skozi dejavnosti so se pri otrocih razvijale domišljijske igre, igre vlog in simbolne igre …

Dostopnost