PROJEKT MLEKASTIČNO

V mesecu novembru smo pričeli s projektom Mlekastično-pot mleka od kmetije do kozarca. Za začetek sva otrokom pokazali zgodbo o kravici Berti. Pogovarjali smo se o pomenu domače, lokalne hrane in zakaj je pomembno, da jemo hrano, ki jo pridelamo pri nas.

Otroci so imeli na voljo domače stroje za igro in domače živali. Ker smo se o predelavi mleka veliko pogovarjali, oponašali domače živali, jih opisovali, so se otroci v igro zelo vživeli. Kmalu so po igralnici brneli traktorji, nastajale so različne velike in majhne kmetije in hlevi, polni krav. Kotiček dom pa sva spremenili v trgovino z mlečnimi izdelki. Otroci so imeli na voljo »denar« in blagajno. Določili smo prodajalca in kupce. Izmenjava je zelo dobro potekala, pri tem pa smo spoznavali različne embalaže, v katerih so bili včasih izdelki iz mleka (jogurt, skuta, sir, smetana….).

Ker je otroke tema zelo pritegnila, sva prosili starše deklice iz skupine, če si lahko pridemo pogledat kmetijo. Žal nam je slaba epidemiološka slika pokvarila načrte in smo se za obisk kmetije in ogled molže dogovorili za pomladne dni. Kljub temu pa so nam prijazno posneli svojo kmetijo, prikazali hrano s katero se krave prehranjujejo, videli smo kako poteka hranjenje telička, molžo na roke in s pomočjo strojev.

V tem mesecu smo tako z otroki spoznali kakšna je pot mleka od travnika do trgovine, kako živijo krave mlekarice in kako sploh pridemo do mlečnih izdelkov. Preko igre smo raziskovali in prepoznavali embalažo ter imeli možnost sodelovanja z lokalno kmetijo.

Ines in Tjaša

Dostopnost