V četrtek, 20. maja 2021, smo praznovali svetovni dan čebel. Tudi na naših enotah so na različne načine obeležili ta dan. V našem vrtcu širimo zavest o pomenu čebel za pridelavo hrane in o ohranjanju okolja.

Na enoti Pešnica se je otrokom predstavila naša vzgojiteljica Petra, ki je v skupino vstopila kot čebelarka in predstavila ta mojstrski poklic. Otroci so preko knjige »Čebelji let«, avtorice Mete Ian spoznali poslanstvo čebel, njihov dom, čebeljo družino in pridelke, ki jih ljudje s pomočjo čebel lahko pridelamo. Tudi v enoti Dramlje sta otroke obiskala čebelarja iz čebelarskega društva Dramlje, ki sta jim z veseljem odgovorila na vsa vprašanja glede čebel in čebelarstva.

V enoti Slivnica so se odločili cel teden od 17.5.2021 – 20.5.2021 namenijo temi čebel, ki otroke vedno znova pritegne in motivira za delo in ustvarjanje. Najprej so ob fotografijah in poučnih knjigah izvedeli veliko informacij o čebelah in dali poudarek na njihovo življenje, razvoj ter njihovemu pomenu za človeka. Osvojene informacije so nadgradili še z ogledom poučnega posnetka “Čebela Adela” (življenje čebel) v mlajših skupinah, starejši pa preko power point predstavitve. V sklopu tedna so nastali poučni plakati, s katerimi so sproti dokumentirali dejavnosti. V oddelkih so z otroki ustvarjali čebele iz odpadne embalaže ter se naučili pesmico Čebela (J. Bitenc).

Svetovni dan je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki igrajo pomembno vlogo pri varnosti s prehransko preskrbo.
Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije smo se odločili, da sodelujemo pri risanju čebelarske pravljice.

Na enotah so s kredami porisali asfaltne površine našega vrtca in tako ustvarili čudovito »Čebelarsko pravljico« na prostem.

Tako smo zaključili prijeten teden, kjer so otroci uživali in se hkrati veliko naučili.

Otroci in strokovni delavci enot Vrtca Šentjur

KAJ BI SE ZGODILO, ČE NE BI BILO ČEBEL?

Tibor: “Ne bi bilo medu za zdravje.”

Zarja: “Rastline ne bi mogle rastit.”

Tarik: “Brez čebel se lahko naredi tudi puščava.”

Melanija: “Slabo bi živeli”

Gaj:”Če imamo bolezen, potem ozdravimo. Pijemo čaj in med. Brez čebel ne bi bili zdravi.”

 

 

 

Pomen čebel:

ALJAŽ – čebele so pomembne zato, da lahko živimo in imamo kisik.

JAN – čebele oprašujejo

GAL B – nabirajo cvetni prah in ga nosijo v čebelnjak

GABRIELA – pomembne so zato, da lahko živimo. In dajejo nam med

ŽIGA – Čebele oprašujejo

Dostopnost