Gibanje na prostem in športna aktivnost sta zelo pomembni, saj sta osnovi zdravega in kakovostnega življenje. Za povečanje otrokove odpornosti in posledično celotnega zdravja je zelo pomembno vsakodnevno gibanje zunaj, v naravi v vseh letnih časih in v vseh vremenskih pogojih.

Z gibanjem otrok zaznava in odkriva svoje telo, preizkuša, kaj telo zmore, doživlja veselje in ponos ob razvijajočih se sposobnostih in spretnostih ter gradi zaupanje vase. Gibanje daje otroku občutek ugodja, varnosti, veselja, skratka dobrega počutja.

Hoja, tek, skoki, lazenje, plazenje, plezanje, dviganje, nošenje, potiskanje, vlečenje in visenje so naravna, najpreprostejša gibanja. Predstavljajo gibalno abecedo človeka. Vsak otrok jih osvoji v določenih zaporedjih (npr. plazenje, hoja, tek) približno do tretjega leta starosti.

Od treh do šestih let starosti se je otrok sposoben naučiti različnih kompleksnejših športnih dejavnosti v preprosti obliki, kot so vodenje žoge, rolkanje, smučanje, drsanje, ipd.

PREDLAGANE DEJAVNOSTI:

HOJA IN TEK  po travniku, gozdu, urbanem okolju od objekta do objekta, od luči do luči, lovljenje. Sproščeni sprehodi  z družino in prijatelji nudijo prijetne trenutke sprostitve in druženja hkrati.

SANKANJE je ena najbolj priljubljenih dejavnosti na snegu. Starši oz. odrasli  lahko že malčke, ki še  niti ne hodijo  vlečejo na saneh, v tretjem letu, pa že sami  poizkušajo vleči sani po ravnem in na krajšo vzpetino. Priročne so lopatke in manjše lažje sani, ki jih otroci lažje prenašajo, lažje jih usmerjajo med vožnjo in ne dosegajo večjih hitrosti.

SMUČANJE: Otroci se že lahko zgodaj spoznavajo s smučmi, naredijo prve korake po ravnem. Začnejo lahko s smučmi, ki jih nataknemo na obutev.

IZLET V NARAVO ALI GOZD otrokom predstavlja poseben izziv. Lahko  osvojijo  bližnji hribček, klopco, kulturni spomenik  ali znamenitost.  Izlet načrtujemo tako, da imamo dovolj časa za daljši odmor, malico, razgovore, prepevanje pesmi in prosto igro, saj je v naravi  veliko možnosti za raziskovanje  in razvijanje motoričnih sposobnosti (prestopanje naravnih  ovir, plezanje na drevesa, skoki iz štora, hoja po deblih, hoja po sledeh stopinj…).  Dolžino izleta načrtujemo  glede na  otrokovo starost  in zunanjo  temperaturo. Otroci imajo s seboj  svoj nahrbtnik,  v katerem nesejo malico ali kakšen priboljšek.

NOČNI POHOD Z LUČKO je odlična priložnost, da zapustimo topel dom, tudi če zamudimo zadnje sončne žarke.

IGRA S SNEGOM, kepanje, izdelovanje snežaka, igluja, ciljanje kep  v tarčo, deblo, posodo… Pri izdelavi in oblikovanju iz snega lahko uporabimo otroške lopatke ter posodice…

VARNOST

Temperatura, pri kateri, bi bilo potrebno omejiti gibanje na prostem, ni določena.

Pomembno  je, da otroke oblečemo  čebulno – več plasti lahkih oblačil, vodo-odporna oblačila  in obuvala, ki ne drsijo. Med aktivnostjo spremljamo otrokovo počutje in slačimo  ter oblačimo kose oblačil. Pomembno je, da so vsi deli telesa  zaščiteni pred vetrom in snegom. Če so temperature nizke, je pomembno vzdrževanje gibanja ter da se ne ustavljamo za daljši čas in ohlajamo telesa. Preden otroci začnejo drgetati, se moramo  odmakniti v topel prostor.  Na daljših aktivnostih imamo s seboj topel napitek in okrepčilno malico, ter rezervna oblačila.

Skupno preživljanje prostega časa staršev z otroci v naravi je dragocena naložba v boljše družinske odnose in razvoj otroka. Če smo sami gibalno aktivni, je velika verjetnost, da bo takšen tudi otrok. Otrokom smo  največji vzor in vzpodbuda.

Pripravila: Sara Frece, dipl. vzgojiteljica

Dostopnost