V času, ko veliko otrok ne pozna in ni deležnih slovenskega običaja –  trgatve, smo se v naši enoti odločili, da jo spoznamo. Trgatev je namreč pomemben del naše kulturne dediščine, poznamo jo že od nekdaj, vendar v današnjem času ni tako pogosta kot nekoč. Odločitev, da le to od blizu spoznamo se nam je ponudila na dlani in takoj smo načrtovali celoten dan v vinogradu.

Zjutraj, v krogu prijateljstva smo se pogovorili, kam smo namenjeni in kako poteka trgatev. Otroci so bili več kot pripravljeni in navdušeni na novo dogodivščino. Obuli smo škornje in se z najmlajšo skupino v naši enoti odpravili na pohod. Starejši otroci so pomagali mlajšim, da je bil njihov korak lažji in varnejši. Nedaleč od vrtca so nas pričakali vinogradniki.

Ob prihodu so nam demonstrirali, kako se nabira grozdje in kaj pri tem potrebujemo. Naučili smo se nekaj novih besed in njihovega pomena. Otroci so takoj prijeli za delo. Vzgojiteljice smo jim pomagale pri trganju grozdja, otroci so jih pa odnašali v vedra in na prikolico. Del demonstracije je bilo tudi okušanje grozdja, ki jim je bilo najbolj všeč.

Pogovorili smo se tudi o tem, kaj se zgodi z grozdjem, ki ga odpeljejo v klet. Dogovorili smo se, da jim ta del prikažemo s slikovnim materialom za lažjo predstavo. Na trgatvi smo se poleg grozdja okrepčali tudi z malico in napitkom. Otroci so v vinogradu in delu neizmerno uživali, imeli so možnost teka in samostojnega prehajanja med vzgojiteljicami, ki smo jih spremljale na vsakem koraku in opogumljale k samostojnosti.

Na koncu našega športnega dne smo se zahvalili vinogradnikom za dobro voljo in priložnost, ki so nam jo nudili. Ta dan smo se veliko naučili, pa še v naravi smo bili. Veseli, da smo lahko obudili kulturno tradicijo našega kraja. Kako lepše bi se lahko zaključil naš dan kot s pohodom nazaj do vrtca in kosilom za zaključek. Ta dan smo si res zaslužili počitek…

Zapisala in uredila: Tjaša Doma, dipl. vzg. pred. otrok

Vir – Slovenski etnografski muzej

Dostopnost