V tednu od 12. do 16.11, smo v vrtcu Šentjur uživali ob dobrotah slovenskih narodnih jedi-okušali smo hrano, ki na naših jedilnikih žal ni več tako pogosta-bobiči, govnač, pohorski pisker, gibanico ter se seveda sladkali z lokalnim medom in marmelado.

V torek sta v našo enoto prišla dva čebelarja. Povedala sta, da ima čebelarstvo v Sloveniji dolgoletno tradicijo, čebela pa predstavlja marljivost, delavnost in skrb za druge. Čebelar je imel s seboj kostum kranjske čebele, v katero se je obleka deklica in krožila med otroki. Povedala sta nam, da je ravno kranjska čebelica, ki ni rumene ampak sivo-rjave barve, avtohtona slovenska pasma.

Otrokom sta pokazala različne fotografije čebel, čebelnjakov in čebelarjev. Pokazala sta tudi panj, satovje… in na kakšnem način čebele nabirajo cvetni prah in kam ga nosijo.

Na koncu so si otroci lahko nadeli čebelarsko zaščitno obleko ter se posladkali s sladkim slovenskim medom.

To je bil čudovit uvod v petek, ki je dan slovenske hrane, saj smo takrat za zajtrk jedli med iz lokalne predelave, BIO lokalno maslo, lokalni pirin kruh, ter jabolka in mleko.

V petek, na dan Slovenskega tradicionalnega zajtrka, pa je našo enoto obiskal gospod Aleš iz kmetije Ivanc – naš lokalni pridelovalec. Po slastnem zajtrku, pirinemu kruhu z maslom in medom, smo se odpravili v telovadnico. Predstavil nam je izdelke, ki jih lahko pripravimo iz jabolk ter ostale izdelke, ki jih pridelujejo na njihovi kmetiji. Otroke je zanimalo predvsem to, katere živali se nahajajo na njihovi kmetiji, katere izdelke pridelujejo, s katerimi stroji delajo in kako nabirajo jabolka. Gospod Aleš je prijazno odgovoril na vsa otroška vprašanja, na koncu pa smo se posladkali z naravnim jabolčnim in grozdnim sokom kmetije Ivanc.  Srečanja se je udeležila tudi gospa Judita Methans Šarlah, vodja oddelka za družbene dejavnosti na Občini Šentjur.

Zapisali Ines Turk in Tjaša Doma

Dostopnost