Spoštovani starši,

 

v torek, 20.11. 2018 smo imeli predavanje o pojavu uši s strani gospoda Janija  Sengerja, ki je za vse pripravil tudi kratke smernice preprečevanja širjenja uši:

Za uspešnost učinkovitega odstranjevanja uši je treba zamejiti tudi širjenje in prenašanje uši. Pomembno je, da higienske ukrepe izvajate pri vseh družinskih članih in vseh osebah, ki so bile v stiku z »okuženo« osebo. Razuševanje bo neuspešno, če se ustrezni ukrepi ne bodo izvajali po vseh domovih, zato je nujno sodelovanje vseh staršev!

  • Najprej lase z gostim glavnikom prečešete nad umivalnikom. S tem lahko odstranite uši, nikakor pa ne jajčec. Teh ne morete izčesati, saj so obdane z lepljivo snovjo, s katero se močno držijo lasu. Žive gnide so rjave barve, če jih stisnete med nohti (za razliko od mrtvih) počijo.
  • Po prečesavanju in pregledu lasišča sledi umivanje las s preparati za razuševanje, ki se dobijo v lekarni brez recepta. Za popolno učinkovitost preparata se dosledno držite navodil proizvajalca.
  • Po umivanju las s pripravki ne pozabite na prečesavanje las z gostim glavnikom. Uporabite lahko tudi balzam za lase, ki bo prečesavanje olajšal, hkrati pa bo naredil lase bolj gladke in mehke, kar otežuje oprijemljivost jajčec.
  • V lekarni so na voljo tudi elektronski glavniki, ki ob prečesavanju zaznajo uš ter jo uničijo.
  • Kot preventivni ukrep, s katerim lahko zaščitite glave vaših otrok, obstaja zaščitno pršilo, s katerim preventivno popršite lase in postopek ponavljate vsak drugi dan.

 

Za popolno učinkovitost je potrebno dosledno upoštevanje navodil proizvajalca posameznih pripravkov. Hkrati morate pozornost nameniti tudi razušitvi predmetov in prostorov, s katerimi prihajajo okuženi v stik.

  • Posteljnino, vzglavnike, brisače in pokrivala prekuhajte ali vsaj operite pri temperaturi 60 ºC.
  • Tudi osebne predmete, kot so glavniki, krtače in igrače, je treba oprati in umiti v vroči vodi.
  • Prostore pogosto posesajte, ne pozabite na oblazinjeno pohištvo, naslonjala, preproge, sedeže v avtomobilih in odeje.
  • Izogibajte se uporabi skupnih glavnikov, brisač in pokrival.
  • Plišaste igračke in nepralne materiale lahko zavijete v vrečo in jo za 24-48 ur daste v zamrzovalno skrinjo ali pa uporabite pripravke v obliki pršila, ki so namenjeni razuševanju prostorov, kotičkov in nepralnih materialov.

 

Upam, da boste s pomočjo teh nasvetov ušem zlahka kos.                                                                                                                  

Jani Senger, dipl. zdravstvenik

 

Dostopnost