Tradicionalni slovenski zajtrk 2021 – »Zajtrk s sadjem – super dan!«

Tako kot vsako leto smo tudi letos v petek, 19. novembra 2021 v okviru dneva slovenske hrane obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk – medeni zajtrk in Tradicionalno slovensko kosilo. Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je že enajsti po vrsti in je potekal pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Navezoval se je na mednarodno leto sadja in zelenjave, ki ga je za letos razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.

V tednu med 15. 11. in 19. 11. 21 smo na jedilnik vključili slovenske narodne jedi: USUKANI MOČNIK , ŠTAJERSKO KISLO JUHO , OCVIRKOVO POGAČO, PRAŽEN KROMPIR, MATEVŽ, DUŠENO KISLO ZELJE, PROSENO KAŠA NA MLEKU, RIBJI BRODET, POLENTA , AJDOVO ZLEJVANKA Z JABOLKI IN MEDOM, BUJTO REPO, PREKMURSKO GIBANICO.

Menimo, da so tovrstni projekti za spodbudo zdravih prehranjevalnih navad, kot so tradicionalni slovenski zajtrk, zelo dobrodošli, saj skoraj ves svet v 21. stoletju živi v  “debelilnem okolju “, ki ga definirata na eni strani energijsko gosta, visoko kalorična hrana in na drugi strani življenjske razmere, ki nam omogočajo “varčevanje” energije na vsakem koraku.

Vzpostavljanje zdravih prehranjevalnih navad v zgodnjem otroštvu predstavlja ključni dejavnik za kratkoročno zdravje, prehranski vzorci, ki ji privzgojimo otroku v tem obdobju pa so izredno pomembni za navade v odraslem obdobju, ki pogosto vplivajo na dolgoročno zdravje posameznika.

V Vrtcu Šentjur se zavedamo pomembnosti vlaganja v izobraževanja zaposlenih v kuhinji, ki s svojo strokovnostjo, zavzetostjo, natančnostjo, iznajdljivostjo in skrbnostjo, pripravljajo zdravo in raznoliko prehrano.

Pomembno je, da najmlajše soočimo z zdravo prehrano v najmlajših letih. Dejstvo, da je Slovenija ena redkih držav, ki ima otroško prehrano v vrtcih oz. šolah sistemsko organizirano in tudi zakonsko urejeno, nam to vsekakor omogoča. »Šolske kuhinje, ki delujejo v okviru šole in vrtca, so uradno registrirani obrati šolske prehrane,« pravi Irena Simčič iz Zavoda RS za šolstvo. »Zaradi tega ima lahko šolska prehrana mnoge multiplikativne učinke. Prvi vidik je zdravstveni. Ponujamo hrano z veljavnimi strokovnimi priporočili. Drugi vidik so pomembne vzgojno-izobraževalne dejavnosti. Tretji vidik pa je gospodarsko-ekonomski. Vzgojno-izobraževalne ustanove so v letu pred epidemijo nabavile za več kot 140 mio eur živil. «

V Vrtcu Šentjur se trudimo, da otrokom nudimo zdravo prehranjevalno okolje, kjer otrokom zagotavljamo s hranili bogate jedi in pijačo, kjer dobivajo redna sporočila o koristni prehrani, se o njej učijo in jo poskušajo. Vsekakor pa z zgledom vseh zaposlenih v vrtcu, ko sami zdravo jemo, sporočamo otrokom, kako je to pomembno.

OPZHR, Barbara Kuhar

Hvala kuhinjskemu osebju, ki se vsakodnevno trudi da na naše krožnike prihaja okusna, raznolika in skrbno pripravljena hrana!

V enoti Šentjur smo spoznavali, poimenovali in okušali slovensko tradicionalno hrano, ki nam jo je pripravilo spretno in predano kuhinjsko osebje. Ogledali smo si poučni video po kakšni poti pride hrana na našo mizo. Preizkusili smo se  v kisanju repe, zelja, sušenja jabolk, mletju žita, izdelavi masla, sadnih nabodal, smutijev … Zadišalo je po peki kruha, kuhanju kompota, bučni in zelenjavni juhi, bučnem pudingu. Med bivanjem na prostem smo obiskali čebelnjak in kmetije v okolici. Teden smo zaključili s slavnostnim tradicionalnim zajtrkom, katerega so krasili posebni pogrinjki.

Na enoti Pešnica smo teden tradicionalnih jedi obeležili z dejavnostmi, skozi katere smo spoznavali zdravo prehrano, poudarek pa smo namenili jabolku in medu. Otroci so nadgradili svoje znanje in izkušnje, ob okušanju jabolka, spoznavali njegovo sestavo in iz njega pripravljali različne jedi: jabolčni kompot, sok in zavitek. Prebirali smo pravljice in deklamacije  na tematiko jabolk in življenja čebel. Mlajšim otrokom smo v igralnicah  podrobneje predstavili življenje čebel in njihov pomen za okolje,  delo čebelarja, medene izdelke… Otroci so podoživljali predstavitev  s poslikavo panjskih končnic, ustvarjanjem čebelic iz odpadnega materiala, prebiranjem strokovne in otroške literature. Starejša skupina otrok je obiskala čebelnjak čebelarskega društva Šentjur in si ga ogledala v živo. Teden smo zaključili s slavnostnim zajtrkom na katerega smo se pripravljali skozi teden. Za večje doživetje pa smo si pripravili praznične pogrinjke in slavnostno razdelili zajtrk.

V enoti Ponikva smo slovensko tradicionalno hrano spoznavali ob ogledovanju fotografij in opisovanju posameznih jedi. Nekatere skupine so s projektom Mlekastično, izberem domače,  spoznavale mleko in mlečne izdelke, molžo, ter pomen lokalne pridelave hrane. Otroci, ki imajo doma kmetijo, so za prijatelje v vrtcu pripravili videoposnetek molže krave. Spoznavali smo tudi čebele in njihov pomen. Ogledali smo si poučne video vsebine o čebelah in obiskali bližnji čebelnjak. Čebelice smo podoživljali ob likovnem ustvarjanju, ko smo jih izdelovali iz papirnatih tulcev in pripravljali posebne čebelje pogrinjke iz voska. Teden smo zaključili s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. S pogrinjki smo okrasili mize, da je bil zajtrk še bolj poseben in svečan.

Z otroci enote Dramlje smo preživeli pester teden poimenovanja, spoznavanja in okušanja slovenske tradicionalne hrane. Otroci so ob vsakodnevnih dejavnostih obogatili svoje izkušnje ter preizkušali lokalno hrano.Pripravili smo si lastno ozimnico in dali velik poudarek gibanju na prostem. Teden smo zaključili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom in se odločili, da se bomo tudi v bodoče trudili za svoje zdravje.

V enoti Blagovna smo teden spoznavanja tradicionalne slovenske hrane obeležili z različnimi dejavnostmi. Vsakodnevno smo si najprej pogledali jedilnik. Nato smo spoznavali jedi, ki so nam jih kuharice pripravile za določen dan. Veliko smo se pogovarjali o zdravem načinu  prehranjevanja in pomenu gibanja za zdravje. V skupinah smo kisali repo, kuhali zelenjavno juho, izdelovali sadna nabodala in smutije.Večji poudarek smo dali tudi  spoznavanju čebel. Ogledali smo si video, obiskali smo bližnji čebelnjak in izdelovali čebele iz odpadnega materiala.V petek smo ob čudovitih pogrinjkih in ob spremljavi Slakove pesmi Čebelar, pojedli tradicionalni slovenski zajtrk.

V enoti Slivnica smo v tednu tradicionalnega slovenskega zajtrka ter tednu narodnih jedi poskrbeli za naše zdravje preko različnih dejavnosti. V ospredju je bila zdrava, lokalno pridelana hrana o kateri smo se preko plakatov ter prehranbene piramide veliko pogovarjali. Zdravo hrano so otroci iskali v reklamnih časopisih, jo izrezovali, razvrščali ter sestavljali zdrave krožnike. Vsakodnevno so otroci spoznavali ter okušali tudi narodne jedi, ki so jih pripravljale kuharice. Dan v tednu smo posvetili tudi pripravi sadnih nabodal, ki so jih otroci pri malici pojedli še z večjim tekom, saj so jih samostojno pripravljali. Mlajši pa so se lotili priprave kisanja zelja. Pozabili pa nismo tudi na gibanje za katerega smo poskrbeli vzporedno v igralnici ob dejavnostih in še zunaj na svežem zraku. Ob koncu tedna smo dali poudarek tudi čebelam ter njihovemu delu, življenju ter pomenu za človeka. Teden smo tradicionalno zaključili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom ob narodni pesmi Čebelar, ki je odmevala po igralnicah.

V enoti Planina smo teden tradicionalne hrane popestrili z različnimi dejavnostmi. Spoznavali smo zdravo hrano, se pogovarjali o njenem izvoru, vplivu na naše zdravje, iskali slikovno gradivo v različnih reklamnih gradivih, se urili v izrezovanju in lepljenju, nastali so različni plakati na to temo.Pekli smo tudi kruh, se pogovarjali o čebelah in medu, spoznavali nove pesmi in deklamacije na obravnavano tematiko, se igrali igre vlog v kotičkih dom, prebirali slikanice in prelistavali kuharske knjige, plesali čebelji ples… Otroci so si naredili vsak svoj pogrinjek, s katerim smo popestrili tradicionalni slovenski zajtrk. Skratka bilo nam je zelo lepo.

V enoti Loka smo ta teden posvetili slovenski tradicionalni hrani. Spoznavali smo zdravo hrano, pogovarjali o pomenu hrane za zdravje in kako jo pridelamo. Izdelali smo si prehranski semafor, ki nam ponazarja v kakšnih količinah je določena hrana priporočljiva. Naredili smo si kuharske kape, s katerimi je zaživela simbolna igra – kuharji. Malice smo si pripravljali iz sadja, mleka in medu. Naredili smo si smuti, skuto, zeliščni, sadni namaz in sadno skutino peno. Teden smo zaključili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki so ga obogatili naši pogrinjki in namizna dekoracija, ki smo jih predhodno izdelali. Obiskala nas je lutka čebelica Meli, ki nam je s pomočjo panja in čebelarske opreme predstavila pomen čebel. Ob prepevanju pesmi Čebelar in plesu smo zaključili naš tedenski projekt.

Skozi cel teden smo na enoti Prevorje posvetili pozornost narodnim jedem in lokalni hrani. Vse dejavnosti so se odvijale v ta namen. Otroci so preko okušanja sadja in zelenjave ter preko priprave sadnih napitkov, nabodal in bučnega kompota, spoznavali različne okuse in možnosti priprave raznolike in zdrave prehrane. S pomočjo računalnika in video vsebin, knjižnega gradiva in aplikacij, smo se seznanili s čebelo in njenim pomenom pri prehrani človeka. Prisluhnili smo Slakovi pesmi Čebelar in jo tudi sami zapeli. Otroci pa so si za zaključek izdelali čebelice, postavili čebeljo razstavo ter zaplesali čebelji ples.

Na enoti Kalobje smo teden tradicionalne slovenske hrane obeležili z različnimi dejavnostmi. Spoznavali smo hrano, od kod prihaja in na kakšen način je pripravljena. Sami smo si izdelali marmelado. Ogledali smo si krajšo animacijo kako čebele nabirajo cvetni prah in pogovarjali kje čebele živijo. Pogovarjali smo se o zdravem načinu življenja in veliko časa preživeli zunaj na svežem zraku. Ob tradicionalnem slovenskem zajtrku smo poslušali pesem Lojzeta Slaka: Čebelar.

Tudi v enoti Hruševec želimo Bogastvo narave in njene darove zdravja približati tudi našim najmlajšim. Poleg vseh učno, raziskovalnih vsebin vsako leto organiziramo tudi svečan tradicionalni slovenski zajtrk. Priprave na svečan zajtrk potekajo več dni in zajemajo veliko pogovora, raziskovanja vsebin iz različnih medijev, ustvarjanja in predvsem uživanja v seznanjanju z darovi narave. Kljub temu, da narava že počasi tone v pozni jesenski spanec, so otroci brez težav obudili spomin na pomladno-poletne dni, ko je okoli njihovih bosih nog in nasmehov, poletelo mnogo čebelic. Tudi šopki rož v otrokovem objemu so zapisali nove spomine, ki smo jih ponovno obudili v teh dneh. Tako smo v samo pripravo zajtrka vnesli vsebine o življenju v naravi in z naravo. Otrokom smo s pomočjo slikovnega gradiva in video posnetkov predstavile tematiko od cvetu do medu. Ob glasbi smo ponazarjali čebelji let, izdelali pogrinjke za zajtrk in uredili igralnico. Obiskali sta nas tudi čebelarki in podrobneje odgovorili na vsa naša vprašanja. Otroci so v svečanem zajtrku zelo uživali, v soju sveč prisluhnili tudi tradicionalni slovenski glasbi.

Strokovni delavci in otroci Vrtca Šentjur

Dostopnost