Živimo v času negotovosti ter spopadanja z epidemijo, ki od nas zahteva spoštovanje protivirusnih ukrepov in izogibanje socialnim stikom. Predpisanih navodil se moramo vestno držati, da se okužbe z virusom ter njegovo prenašanje postopoma zaustavi in življenje vrne v običajne tirnice. Socialni stiki pa so zelo pomembni. Tokrat so omejeni na krog naše družine. Družina je tista, ki nam v življenju največ pomeni in nam stoji vselej ob strani, medtem ko prijatelji in znanci pridejo v naše življenje ter morda v nekem trenutku tudi odidejo.


Ta čas pa nam kljub obilici negotovosti prinaša tudi nekaj dobrega. Dopušča nam veliko časa (vsaj večini), ki ga lahko preživimo v krogu svojih najdražjih. Naše bližine bodo najbolj veseli naši otroci. V običajnih razmerah nas namreč vselej preganja hiter tempo življenja, trenutna situacija pa nam podarja čas. Otrokom je čas, ki ga preživimo z njimi, najdragocenejši in najlepše darilo, ki jim ga lahko podarimo. Mesec december je čas pričakovanja, čarobnosti in obdarovanja. Naj bo ta čas najlepši, čaroben in nepozaben za vaše otroke.

Naj vas navdahnem z receptom, ki smo ga  v vrtcu pripravili z otroki, in sicer za DECEMBRSKE MEDENJAKEZa pripravo recepta potrebujete naslednje SESTAVINE:

500 g moke, 150 g sladkorja v prahu, 150 g masla ali margarine, 2 žlički sode bikarbone, 2 jajci, 150 g medu, 2 žlički cimeta ali začimbne mešanice za medenjake.

Okrasite jih z  oreščki, čokolado ali naredite bel »sladkorni preliv«. Sladkor v prahu zmešate z nekaj žlicami limoninega ali pomarančnega soka da dobite gosto tekočo zmes. Lahko dodate tudi jedilne barve, če želite barvni preliv.

Skupaj z otroki, ustvarite okraske za novoletno jelko, izdelajte adventne venčke in naredite voščilnice ter jih pošljite sorodnikom, prijateljem otrok in vašim prijateljem, sosedom in znancem. Otrokom pričarajte prihod dobrih mož. Z darili ne pretiravajte, ker s tem izgubijo na vrednosti. Če otrokom izpolnimo vsako željo, jim želja zmanjka in so tako oropani za navdušenje in veselje ob prejemanju daril. Omogočite otrokom, da tudi oni komu kaj podarijo. Za to vam bodo hvaležni, hkrati pa jih boste s tem osrečili. Spodbudite v njih sočutje do tistih, ki živijo v pomanjkanju osnovnih življenjskih dobrin in jim starši daril ne morejo privoščiti.

Z otroki se igrajte družabne igre. Hvaležni vam bodo, za njih bo to največje darilo. Z otroki se sprehodite v naravi, z njimi se pogovarjajte in se skupaj smejte. Ob večerih jim prebirajte pravljice s praznično tematiko. Okrasite novoletno jelko z doma narejenimi okraski ali z okraski, ki jih imate na razpolago vsako leto. Ob ustvarjanju poslušajte otroške novoletne pesmice in druge otroške pesmi in prisluhnite občasno tudi instrumentalni glasbi. Priporočala bi vam skladbo Možiček: VIII. Ples deklet, skladatelja Josipa Ipavca, ki izhaja iz naših krogov.

Za vas pripravila: Jožica Andrinek dipl. vzg.

Dostopnost