V nekaj mesecih je koronavirus popolnoma spremenil življenja otrok in družin po vsem svetu. Z naraščanjem števila ljudi okuženih z virusom, se pojavljajo tudi novi izzivi, ki jih moramo skupaj premagati. Na kratko bi jih lahko povzeli: »ne širi okužbe, ne širi nestrpnosti«. Slovenci smo se v preteklosti vedno izkazali kot izjemno solidaren in sočuten narod, ki razume stisko ranljivejših, zato je tudi v trenutnih razmerah pomembno, da združimo moči pri širjenju prijaznosti, podpore in razumevanja do sočloveka. To vključuje odgovorno ravnanje v obliki izvajanja zaščitnih ukrepov za preprečitev širjenja okužbe in tudi preprečevanja širjenja nestrpnosti. 

Razumljivo je, da se v poplavi informacij o koronavirusu, odrasli počutimo negotovo, zato je pričakovano, da tudi otroci doživljajo stisko. Le ti morda težko razumejo informacije v medijih, zato so lahko še posebej izpostavljeni občutkom tesnobe, stresa in žalosti. Če se z otrokom odkrito pogovorite na njemu razumljiv način, lahko olajšate njegovo stisko in ga spodbudite k pozitivnemu pristopu. 

Pomembno je, da otroka sprašujete, mu prisluhnete in ga slišite.  Spodbujajte ga  k pogovoru in mu dovolite da prosto govori. Tudi s pomočjo pesmi, zgodb in risb ga  lahko spodbujate k pogovoru. Poskušajte ugotoviti njegovo predstavo o koronavirusu. Naj vam pove vse, kaj mu roji po glavi. Če je vaš otrok mlajši in za koronavirus še ni slišal, vam ni potrebno zastavljati vprašanj – le izkoristite priložnost, da ga spomnite na pomembne higienske ukrepe, ter pazite, da pri tem ne spodbujate strahu. Pomembno je, da ste iskreni in da pojasnite situacijo na otroku prijazen način.

Najpomembneje je, da otrokovih skrbi ne ignorirate ali jih poskušate zmanjševati. Pokažite mu, da razumete njegove občutke in mu pojasnite, da je strah v takšnih primerih nekaj povsem normalnega. Namenite mu vso pozornost in zagotovite, da se lahko kadarkoli pogovori z vami ali odraslo osebo, ki ji zaupa.

Umivanje rok je eden izmed učinkovitih načinov za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Pomembno je, da otroka spodbujate in naučite kako si pravilno umijemo roke in kdaj si jih je potrebno umiti. K temu ga lahko spodbujate z različnimi pesmicami, zgodbami in slikopisi. Spodbujajte ga tudi, da se nauči pravilnega kihanja in kašljanja v rokav. Seveda ste mu pri tem tudi sami zgled.

Da otroku ne povzročate strahu in stiske se o vaši negotovosti raje ne pogovarjate v pričo njega, ampak poskušate biti čim bolj pozitivno naravnani in se potrudite ustvariti čim bolj varno in sproščeno okolje.

Otroku lahko pomagate obvladovati stres tako, da mu omogočite igro, gibanje ali kakšno drugo obliko sprostitve, kadar je to mogoče. Ohranjajte čim več običajnih rutin in urnikov. Otrok bo bolj sproščen in samozavesten, če bo čutil, da vam lahko zaupa.

Če se vaš otrok slabo počuti, mu razložite, da mora ostati doma, ker je zanj in za njegove prijatelje tako varneje in s tem lahko veliko pomaga in prispeva k zmagi nad virusom. Zagotovite mu, da veste, da je to na trenutke težko (morda tudi strašljivo ali celo dolgočasno), toda upoštevanje pravil bo vsem pomagalo. Lahko jim delite zgodbe zdravstvenih delavcev, znanstvenikov in mladih, ki si prizadevajo zaustavi širjenje virusa in ohranjati varnost vseh nas.

Pazite nase in ostanite zdravi!

Hana Šlaus

Dostopnost