Včeraj je bil 2. april, svetovni dan pravljic 

Kdaj ste nazadnje prebrali ali slišali kakšno pravljico? Menite, da so časi pravljic mimo? Za najmlajše je prekrasen svet pravljic še vedno zelo živ. Ob njih se soočajo z različnimi občutki, čustvi in mislimi. Ob pravljicah zaživijo otroške sanje, domišljija in želje. Otroci se mnogokrat poistovetijo s pravljičnimi bitji in se skupaj z njimi smejejo ali jokajo. Pravljice so najlepše, kar jim lahko ponudimo. V pravljičnem svetu dobro vedno zmaga nad zlim.

Bila je nekoč majhna, srčkana deklica, ki jo je vzljubil vsakdo, če ga je le pogledala. Najrajši pa jo je imela njena babica. Ta sploh ni vedela, kaj vse bi ji dala. Nekoč ji je podarila kapico iz rdečega žameta. Ker pa ji je kapica tako ljubko pristajala in ker tudi sama ni hotela nositi nič drugega več, so ji rekli Rdeča kapica…

…tako se začne pravljica, ki jo pozna ves svet. Pravljice bratov Grimm, kot so Sneguljčica, Janko in Metka, Rdeča kapica, Špicparkeljc, Motovilka, Žabji kralj, Pepelka, Trnuljčica in druge pravljice so, čeprav ne vedno v njunem zapisu, znane skoraj vsakemu otroku. Nekatere med njimi se predvsem zaradi nasilnih prizorov danes marsikomu ne zdijo več primerno čtivo za najmlajše, a vrednote, ki jih zagovarjajo, čeprav občasno staromodne, še vedno predstavljajo okostje vrednot zahodne civilizacije.Jakob in Wilhelm sta v pravljicah predvsem iskala priložnost za vzgajanje. V pravljicah sta dala predvsem poudarek vrednotam, ki sta jih zagovarjala sama. Kdor meni, da njune pravljice pripovedujejo predvsem o boju med dobrim in zlom, se zelo moti. Klasične pravljice so bile zapisane z mislijo na dajanje vzgleda.

Z otrokom najprej preberite pravljico. Verjamem, da je slikanica pri marsikomu doma. V primeru pa da je nimate, jo lahko preberete preko zgornje povezave do e-pravljic. Pravljico z otrokom preberite večkrat in mu iskreno odgovorite na zastavljena vprašanja. Percepcija zgodbe otroka je popolnoma drugačna od vaše. Otroci so v svoji iskreni naivnosti v tem pogledu na boljšem kot mi odrasli.

Naša strokovna delavka Petra Gajšek in njena študentska kolegica Lea Karo pa sta na osnovi te pravljice pripravili e-kviz za otroke, ki je namenjen podoživljanju literarnega dela. Če zapišemo še kurikularna cilja, ki sta jima sledili:

  • Otrok razvija sposobnost domišljijskega sooblikovanja in doživljanja literarnega sveta (predvsem podobo književne osebe in dogajalnega prostora). (Kurikulum str. 33)
  • Otrok klasificira in razvršča. (Kurikulum str. 65)

Lepo vas pozdravljamo in vam želimo čim  lažje preživljanje dni v karanteni.

Vesna Tofant

Vir:

https://www.posavskiobzornik.si/kultura/2-april-dan-pravljic-22259

https://www.pravljice.org/pravljice/o-pravljicah/grimmove-pravljice

Dostopnost